Dansk     
English   
Deutsch 
 

Skoven
"Mange muligheder i Almindingen"

Ejendommen
Huset
Haven
Skoven
Sø og strand
Alle årstider

Bornholm
Øen rundt
Vores favoritter
Ideer til børn
Transport
Indkøb
Links

Udlejning
Praktisk
Kalender
Priser
Kontakt

Øvrige
Galleri 1
Galleri 2
Galleri 3
Galleri 4
Galleri 5
Galleri 6
Galleri 7

Galleri 8


   
Skovsti                                                       Skovsø                                                    Mark Gulbakkehus

Gulbakkehus ligger i Almindingen, som er en ca.  24 km2 grøn oase midt på Bornholm. Det er Danmarks 3. største skov (lidt afhængigt af hvordan man gør det op), men måske den mest spændende? Skoven er varieret og indeholder flere seværdigheder. Der er mange klippepartier, moser, søer, dyr, planter og historiske bygninger.

Ca. 300 m. syd for Gulbakkehus er der en naturlejrplads i et gammelt grusindvindingsområde. Nær lejrpladsen er der et nyt fugletårn med udsigt over det reetablerede vådområde "Udkær". Her er der observeret 158 forskellige fuglearter på godt 1 år. Der er flere spændende træer og nogle hjemmelavede legeredskaber for børn. Området ejes af de venlige naboer på gården "Gulhave", hvor man af og til kan købe friske æg.

Ca. 400 m. nord for Gulbakkehus af skovstien, er der en lille skovsø "Håndvasken". Når det er vådt i vejret er der et strømfald i skoven lige nord for Håndvasken. Fra Håndvasken løber der en å ned mod Gulbakkehus, indtil den slår et bugt ind i skoven mod vest. Åen ender i Udkær og er kilde til Læsåen.

Ca. 700 m. nord for Gulbakkehus, på venstre hånd efter Håndvasken, ligger "Skydevoldsmark". Her lå der engang et skovløberhus. Det er en hyggelig ugeneret eng, hvor man kan nyde en madkurv. Børn kan løbe og lege. Åen vest for engen løber ned til Håndvasken. Man kan følge den helt til Gulbakkehus. 

Ca. 1500 m. nord for Gulbakkehus ligger planteforsøgshaven "Arboretet" anlagt i 1930érne. Her er der over 100 forskellige sjældne træarter og flere skovsøer. Det er et populært sted at gå på skovtur. De modige kan bade fra klippen på vestsiden af den største sø "Store grankule", så husk eventuelt badetøj. Den nærliggende sø "Duedalsvandet" er også et besøg værd.

Ca. 1700 m. øst for Gulbakkehus udmunder Bornholms største sprækkedal "Ekkodalen", som er en stor attraktion på Bornholm . I Ekkodalen tårner den lodrette klippevæg sig op fra bunden af en frodig dal, hvor man kan vandre. Man kan også nyde udsigten fra stien på toppen af klippen (gul rute), eller fra udsigtspunktet mod syd "Loklippen", hvor man kan se ud over "Vallensgårds mose" helt til fyret på "Dueodde". Børn kan udforske den lille "Jægergrotte" ved nedgangen til Ekkodalen fra syd.  I Ekkodalen ligger der også den smukke skovridergård "Rømersdal" og cafeen Ekkodalshus. Mod nord ligger "Gammelborg" på en bakketop. Vi kan anbefale følgende tur: Start ved parkeringspladsen i Ekkodalen. Gå mod syd i dalen og via trappen ved Jægergrotten til udsigtspunktet Loklippen ved Vallensgårdsmose. Her kan madkurven eventuelt nydes. Gå videre af stien "Mosevejen" mod sydvest til Springbakkehus og herfra det sidste stykke af stien "Søndergade" mod vest til Gulbakkehus.  

Ca. 1700 m. nordøst for Gulbakkehus ligger Bornholms højeste punkt "Rytterknægten" (162m). Her er der er fri adgang til det 22 m. høje stentårn rejst til minde om Frederik VII og grevinde Danner i 1856. I godt vejr er der udsigt over hele øen. Om sommeren er kiosken åben. Ca. 600 meter nordøst for Rytterknægten finder man resterne af den gamle kongeborg "Lilleborg", som er opført i 1100-tallet, formentlig som afløser for "Gammelborg". Borgen troner på en klippe over den smukke "Borgesø", som man kan spadsere rundt om. Man kan også besøge den nærliggende "Kristianshøjkro", hvor der er en særpræget rund bygning kaldet "Kyllingemoderen". Her er der en smuk udsigt fra "Jomfrubjerget" over søen "Åremyr". I kroen kan man spise frokost, og der er en lille legeplads udenfor. I nærheden af Kristianshøj ligger "Gammelborg".

De store moser "Bastemose" og "Svinemose" er også et besøg værd. De ligger i den nordøstlige og sydøstlige del af Almindingen. Der er bygget udsigtstårne, hvor man passende kan nyde sin medbragte mad, mens man betragter dyrelivet i mosen. Det kan også anbefales at spadsere en tur rundt om Bastemose, men husk gode støvler i vådt vejr!

Skov- og naturstyrelsen har udgivet en folder om vandreture i Almindingen. Den indeholder mange nyttige oplysninger og et særdeles praktisk kort. Begge dele kan hentes gratis som "pdf-filer" via ovenstående link, hvis man har programmet "Acrobat Reader" på sin computer.